Тема
уроку : Узагальнення знань з теми «Травлення»
Мета уроку : -
Узагальнити і систематизувати знання учнів;
-
Поглибити уявлення та поняття про взаємозв'язок
між будовою і функціями окремих
органів травлення;
-
Формувати і активізувати пізнавальний інтерес учнів
до вивчення предмету біологія та пізнання власного організму;
-
Розвивати пізнавальний інтерес до предмету,
власного організму; творчих здібностей, логічного мислення і уяви, вміння застосовувати
набуті знання для обґрунтування правил гігієни і профілактики захворювань
органів травлення.;
-
Виховувати бажання вести здоровий спосіб життя і
берегти своє здоров'я змолоду.
Тип
уроку: узагальнення і
контроль навчальних досягнень учнів
Обладнання та матеріали: таблиці:
«Будова травної системи», Картки із завданнями; відео фрагмент про травну
систему корови;
Хід уроку
I. Мотивація навчальної діяльності
Вчитель: - У середні віки вчені поділили внутрішні
органи людини на благородні і
неблагородні. До благородних вони віднесли серце, печінку і легені, а до
неблагородних — шлунок та кишечник. Правильно це чи ні? Яку роль відіграє наша травна система в
житті кожної людини? Можливо, благородна печінка опиниться серед неблагородних
органів, які беруть участь у травленні їжі? Що відбувається з їжею, коли вона
поступає в «природні ворота та ходи тіла»? Які таємниці заховані у кожному
відділі травної системи?
Вчитель: - Сьогодні на уроці
ми з’ясуємо наскільки гарно ви засвоїли
тему «Травлення». Наш урок проведемо у формі змагання.
Для цього
розділимо клас на дві команди, які будуть змагатись за першість.
II. Узагальнення та систематизація знань
? – Де їжа зазнає первинної обробки?
Першим відділом травної системи є — «Ротова порожнина»
Вчитель: - Хто розкаже що відбувається з їжею у цьому
відділі?
(Учень розповідає коротку
інформацію про ротову порожнину )
І. Конкурс «Розминка»
—
Які є типи
зубів? (різці, ікла, великі й малі кутні)
—
Яка речовина знешкоджує мікроорганізми в ротової
порожнині? (лізоцим )
—
Який фермент
містить слина? (амілаза)
—
Де знаходяться
смакові рецептори?
(на язиці і слизовій оболонці всієї ротової порожнини)
ІІ. Конкурс «Ерудити»
1. Про язик згадується в Біблії:
«Малий орган, але хвалиться вельми». Чим хвалиться наш язик, які функції
виконує? (Підкладає їжу зубам, проштовхує
її глотку, розпізнає смак, бере участь у мовленні)
2. Англійці радять прожовувати
кожен шматок їж 33 рази, перш ніж проковтнути. Їжа стає солодшою на смак і
краще засвоюється. Підтвердіть або спростуйте цю точку зору, аргументуйте її. (Травлення стартує в ротовій порожнині. Слина містить фермент амілазу,
який розщеплює крохмаль до глюкози. Тому при довгому жування шматочка хліба ми
дійсно відчуваємо солодкий смак)
3. Гіппократ вважав, що зуби у дітей
утворюються із материнського молока. З чого утворюються і коли з'являються
перші молочні зуби? (Молочні
зуби закладаються ще в утробний період, а з'являються з 6 місяців до 2 років.
На побудову зубів використовується кальцій, який є в материнському організмі,
а після народження — у молочних продуктах. Інколи жінка втрачає декілька власних
зубів, якщо в період вагітності їй не вистачало кальцію.)
4. Якщо намазати корінь язика
розчином речовини, яка відключає чутливість, людина втрачає здатність ковтати.
Який механізм ковтання і як він пов 'язаний з диханням? (Наказ ковтати віддає мозок, коли корінь язика і стінки глотки відчують
наявність їжі. Якщо немає чутливості — немає і ковтання. Центр ковтання
пов'язаний з центром дихання, тому під час ковтання надгортанник опускається і
закриває вхід у дихальні шляхи.)
Вчитель: - Що вам відомо про стравохід? (Показати його на таблиці)
(Учень
розповідає коротку інформацію про стравохід )
Другий відділ травного каналу - «
Шлунок »
Вчитель: - Яка будова шлунка та що ж в
ньому відбувається?
(Учень розповідає коротку інформацію про будову та функції шлунка )
1. Конкурс «Хто швидше?»
—Чому не можна одночасно їсти
і розмовляти?
(їжа може
потрапити в трахею)
—Який головний фермент шлункового
соку? (пепсин)
—Де знаходиться шлунок: під правим
ребром чи лівим? (лівим)
—Чому не можна довго жувати
гумку?
(шлунковий сік роз'їдає стінки шлунка)
Конкурс «Підтвердь або
запереч»
1. Ще на початку XVIII століття
вчені вважали, що під час травлення шлунок розігрівається до 50°С. Тобто
відбувається термічна обробка їжі, як у горщику. Підтвердіть або спростуйте
таку точку зору. (У шлунку відбувається не термічна, а хімічна обробка їжі.
Під дією ферментів шлункового соку вона перетворюється на хімус.)
2. Яким чином можна розтягнути
шлунок і які наслідки це має? (Людина переїдає тому, що почуття ситості
наступає через 15-20 хв. після прийому їжі. Якщо людина споживає багато їжі і
напоїв, об'єм шлунку може збільшитись до 5 л . Це призводить до переїдання і збільшення
ваги, а також заважає диханню.)
3.
3.Вчені провели експеримент: у
шлунок голодної собаки помістили гумовий балон і накачали його повітрям. Іншій
голодній собаці перелили кров ситої. Обидві собаки на деякий час втратили
інтерес до їжі. Чим пояснити таку поведінку і чи можна тривалий час обдурювати
голодний шлунок? (Голод обумовлюється не тільки
порожнім шлунком, але й наявністю чи відсутністю поживних речовин у крові.
Гумовий балон заповнював шлунок, що давало несправжнє відчуття ситості. Коли
поживні речовини в крові використаються на отримання енергії, шлунок знову
«попросить» їжі.)
4. Чому нервові стреси і паління
сприяють таким хворобам шлунка, як гастрит та виразка? (негативні емоції
порушують регуляцію соковиділення, змінюється кислотність шлункового соку, що
негативно впливає на слизову оболонку шлунка)
Вчитель: - Наступну станцію називають «Майстром на всі руки». А ще вона є найдовшим
органом в людському організмі. Про що йде мова?
Третя
зупинка - « Тонкий кишечник »
(Учень розповідає коротку інформацію про будову та функції тонкого
кишечника
Конкурс «Доповни речення»
— Тонкий кишечник поділяється
на три відділи: порожнисту, клубову та ...
(дванадцятипалу) кишки;
— До дванадцятипалої кишки
відкриваються протоки двох залоз: підшлункової та ... (печінки);
— Слизова оболонка якого
кишечнику, тонкого чи товстого, має ворсинки? (тонкого);
— Який секрет печінки
допомагає в емульгації жирів? (жовч)
ІІ. Конкурс ерудитів
1.
Дванадцятипала кишка за формою нагадує підкову.
Чому, на ваш погляд, вона має таку дивну форму і яке «щастя» приносить
організму? (На таблиці видно, що вона
оточує підшлункову залозу, тому має таку форму. У неї впадають протоки печінки
і підшлункової залози, які виділяють жовч і ферменти для розщеплення білків,
жирів і вуглеводів.)
1. У
стародавні часи печінку вважали символом любові і сили, місцем існування душі.
Чому в наш час печінку вважають не тільки найбільшою залозою в організмі, але
й найбільшим фільтром і навіть «фабрикою життя»? (Людське життя неможливе без печінки. Вона виробляє жовч, необхідну для
емульгації жирів, очищує кров від шкідливих речовин, бере участь в обміні
білків, жирів, вуглеводів.)
Четверта
зупинка - «Товстий кишечник »
Вчитель: - Остання зупинка це - Товстий кишечник.
(Учень розповідає коротку інформацію про товстий кишечник )
І Бліцтурнір
— Які неприємні процеси відбуваються
у товстому кишечнику? (гниття і бродіння)
—Яку роль відіграє апендикс? (Частина шкідливих бактерій осідає в апендиксі і він їх знешкоджує)
— Який апендикс потрібно
терміново вирізати гострий чи хронічний? (гострий)
—Де відбувається всмоктування
води? (у товстому кишечнику)
Вчитель: - Ось ми і
пройшли останню зупинку. Зараз я пропоную кожній команді виконати завдання на
картках
1. Кросворд
1.
Червоподібний
відросток. (Апендикс.)
2.
М'язовий орган
ротової порожнини. (Язик.)
3.
Найширша частина
травного каналу, що має вигляд увігнутого мішка. (Шлунок.)
4.
Складний
фізіологічний процес, важливе значення в якому відіграє активна діяльність
мембрани. (Всмоктування.)
5.
Фермент, що
розщеплює білок у шлунку. (Пепсин.)
6. Уведення гумової трубки в шлунок для взяття шлункового
соку. (Зондування.)
7.
Найпоширеніше
захворювання зубів. (Карієс.)
8. Фермент, що розщеплює
крохмаль. (Амілаза.)
9. Яка
речовина печінки сприяє емульгації жирів? (Жовч.)
10. Хвилеподібне
скорочення стінок порожніх трубчастих органів, що допомагає просуванню їх
вмісту до вихідних отворів. (Перистальтика.)
11. У ротовій порожнині
їжа подрібнюється за рахунок... (Зубів.)
12. Біологічні
каталізатори. (Ферменти.)
Підписати складові
травної системи
Протягом 30с
групи підписують малюнок 1 «Будова травної системи». Після закінчення
роботи групи обмінюються аркушами з
виконаним завданням і проводять взаємоконтроль, виставляючи бал
конкуруючій групі.
|
Мал. І
1 —рот
2 — язик (зуби, слинні залози)
3 —стравохід
4 — шлунок
5 — печінка
6 — жовчний міхур
7 — підшлункова залоза
8 — дванадцятипала кишка
9 — тонка кишка
10 — клубова кишка
11 —апендикс
12 — сліпа кишка
13 — ободова кишка
14 — пряма кишка
4. Доповнити схему регуляції слиновиділення (додаток)
Доки вчитель підраховує бали,
діти переглядають відео-фрагмент про шлунок корови на комп'ютер.
? Питання: - Чим відрізняється шлунок людини від шлунку корови?
(Шлунок людини менше за
розміром та об'ємом. Він, на відміну від шлунку корови, має один відділ, у
якому їжа одразу перетравлюється)
ІII. Підсумок уроку
IV. Домашня
робота
1.
Повторити тему «Травлення»
2.
Скласти тестові завдання з теми
Немає коментарів:
Дописати коментар